علت روشن نشدن خودرو
علت روشن نشدن ماشین چیست؟
این سوال، از آن سوالهایی که صدها جواب مختلف برای آن وجود دارد! هر ماشین مجموعهای است از هزاران قطعه و صدها سیستم کوچک و بزرگ که وجود نقص در هر کدام از آنها، ممکن است باعث روشن نشدن ماشین شود. به همین دلیل نیز دلایل بسیاری برای روشن نشدن خودرو وجود دارد ولی بعضی از این دلایل، معمولا رایجتر هستند که در ادامه به آنها میپردازیم.
روشن نشدن ماشین بدلیل نقص در سوخت رسانی
برای شروع کار موتور، سوخت و هوا باید بدرستی به محفظه درون سیلندر منتقل شوند. بنابراین هر چیزی که از جلوی این کار را بگیرد، میتواند باعث روشن نشدن ماشین شود.
شایعترین مشکلات در سیستم سوخترسانی ماشین عبارتند از:
- خرابی منیفولد ورودی هوا
- انژکتورها
- خرابی پمپ بنزین
- گرفتگی فیلتر بنزین
- کمبود بنزین در باک
روشن نشدن ماشین بدلیل نقص در برق و الکترونیک
اگر سیستم سوخترسانی ماشین، بدرستی کارش را انجام دهد، در مرحله بعد باید اجزای برق و الکترونیک خودرو را بررسی کنید. همچنین دقت داشته باشید که سنسورهای متعددی برای کنترل موتور وجود دارد و هرکدام از این سنسورها اگر خراب شوند یا پالسهای اشتباه را به ECU بفرستند، ممکن است باعث از کار افتادن موتور شوند. شایعترین مشکلات در
سیستم برق و الکترونیکی ماشین عبارتند از:
- سنسور فشار هوا
- خرابی سنسور دما آب
- سنسور دور موتور
- خرابی سنسور موقعیت میللنگ
- سوختگی رله و اتصالات آن
- خرابی شمع (جرقهزن) یا وایرها
- کویل (تقویتکننده ولتاژ باتری) یا وایرها
- خرابی دینام (شارژکننده باتری)
- باتری یا خالی شدن باتری
- خرابی سوییچ یا عدم ارسال کد در ایموبلایزر
- سوییچ اینرسی (قطعکن بنزین)
دقت داشته باشید که در هنگام کارشناسی خودرو و با انجامدادن یک دیاگ ساده، بسیاری از مشکلات احتمالی در سیستم برقی و الکترونیک خودرو، براحتی مشخص شده و قابل رفع خواهد بود.
روشن نشدن ماشین بدلیل نقص مکانیکی
اگر هیچ مشکلی در سیستم سوخترسانی و سیستم برق و الکترونیک وجود نداشته باشد، پس علت روشن نشدن ماشین شاید ناشی از خرابی اتصالات فیزیکی یا اجزای مکانیکی خودرو باشد. در چنین مواردی، خرابی سوپاپها، تنظیم نبودن موتور و نقص در سیستم روغنکاری موتور بیش از سایر چیزها، مشاهده میشود.
علت روشن نشدن ماشین بعد از استارت زدن چیست؟
همانطور که در قسمت قبل نیز توضیح دادیم، خرابی سوییچ و مجموعههای متصل به آن، یکی از متداولترین دلایل روشن نشدن ماشین هستند. به همین دلیل بهتر است، جزییات بیشتری درباره آن بگوییم.
سوییچ از یک مغزی و چندین رشته سیم تشکیل شده تا برق را به مجموعه استارت برساند. در خودروهایی که فاقد استارت دکمهای هستند، سوییچ در سه حالت مختلف قرار میگیرد:
حالت بسته که همان حالت خاموش بودن موتور است.
باز که برق را به صفحه کیلومتر و برخی اجزای دیگر میرساند.
حالت استارت که باعث استارتزدن ماشین میشود.
1- اگر سوییچ را چرخاندید (باز کردید) اما صفحه کیلومتر روشن نشد:
- اول باید فیوزها را چک کنید
- باید مغزی سوییچ و سوکتها را چک کنید
- سوم باید ذغال استارت و آرمیچر استارت را چک کنید
- چهارم باید باتری ماشین را چک کنید
2- اگر سوییچ را چرخاندید و صفحه کیلومتر روشن شد اما بلافاصله بعد از استارتزدن، صفحه کیلومتر خاموش شود و موتور هم خاموش شود، احتمالا مشکل را باید در باتری ماشین
جستوجو کنید چراکه اگر باتری ضعیف شده باشد، میتواند برق را به صفحه کیلومتر برساند اما نمیتواند موتور را روشن نگه دارد. حتما دیدهاید که گاهی اوقات، ماشینهای که استارت نمیخورند را با هلدادن یا باتری به باتری کردن، روشن میکنند. در چنین حالتی، اصطلاحا میگویند باتری خوابیده است؛ یعنی باتری دیگر توان تامین برق موردنیاز ماشین را ندارد. اگر موفق شدید ماشینی که باتری آن خوابیده باشد را روشن کنید، به این نکته هم دقت داشته باشید که نباید خیلی زود، موتور را خاموش کنید چرا که ممکن است دوباره روشن نشود. با روشن نگهداشتن موتور، در واقع به دینام اجازه میدهید تا شارژ باتری را بصورت کامل انجام دهد.
اگر سوییچ را در حالت استارتزدن قرار دهید و استارت بزنید اما صدای استارت نیاید یا موتور استارت نخورد، ابتدا باید سوییچ و مغزی آنرا چک کنید و سپس به سراغ استارت بروید. فراموش نکنید که در این حالت نیز میتوان ماشین را هل داد و آنرا به نزدیکترین تعمیرگاه رساند.
اگر در زمان استارتزدن، صداهای غیرمعمولی شنیدید، خیلی زود به سراغ استارت بروید چراکه این صدا ممکن است ناشی از شکستهشدن چرخدندههای استارت باشد. البته دلایل دیگری مانند ضعیفشدن یا نیمسوز شدن اتوماتیک استارت هم میتواند باعث ایجاد سروصداها غیرعادی شود.
اگر در زمان استارتزدن، احساس کردید که قدرت استارت مانند گذشته نیست یا اگر موتور با تاخیر غیرعادی روشن شود، بازهم به سراغ استارت بروید و بوش استارت را چک کرده و درصورت خراببودن، آنرا تعویض کنید. اما اگر استارت سالم بود، دوباره باید به سراغ باتری بروید و آنرا هم چک کنید.
علت روشن نشدن ماشین بعد از گرم شدن چیست؟
گاهی اوقات ممکن است در حین رانندگی و درست در زمانیکه موتور گرم شده، ناگهان موتور خاموش شود. در این حالت، هر رانندهای اقدام به استارتزدن مجدد موتور میکند. اما اگر موتور روشن نشود، یعنی یک چیزی خراب شده! در چنین حالتی ابتدا باید دینام را کنترل کنید. همانطور که گفتیم، دینام وظیفه شارژکردن باتری را برعهده دارد. پس اگر خراب شود و نتواند شارژ را ادامه دهد، باتری ماشین نیز اندکی بعد از کار میافتد و دیگر توانایی رساندن برق به اجزای مختلف را ندارد.
علت روشن نشدن ماشین در صبح سرد چیست؟
در صبحهای پاییز و زمستان و علیالخصوص در صبحهای برفی، حتما ماشینهای زیادی را دیدهاید که مالکانشان هر کاری میکنند اما موتور ماشین روشن نمیشود. دلیل این موضوع، واضح است؛ سرمای زیاد میتواند زمان بروز مشکلات را جلوتر بیاندازد.
اولین
علت روشن نشدن ماشین در سرما، میتواند به «نفوذ آب در سیستم سوخترسانی» مربوط باشد. این مشکل وقتی جدیتر میشود که آب به شیلنگهای بنزین هم رسیده باشد. در چنین شرایطی، سرما باعث یخزدن آب شده و مسیر انتقال سوخت به انژکتورها را مختل کرده یا حتی مسدود میکند. اگر متوجه گازنخوردن موتور در سرما میشوید یا اگر حس میکنید که موتور، آن نفس همیشگیاش را ندارد یا اگر بعد از روشنشدن، موتور بتدریج قدرتش بیشتر و بیشتر میشود تا به شرایط ایدهآلش برسد، احتمالا دلایل همه اینها «نفوذ آب» است. همچنین آنهایی که خودروهای کاربراتوری دارند، باید بیشتر مراقب این موضوع باشند چراکه کاربرات، وظیفه مخلوط کردن هوا و سوخت را برعهده دارد و به همین علت نیز دما هوا، تاثیری مستقیمی روی عملکرد آن خواهد داشت.
دومین
دلیل روشن نشدن موتور در صبح سرد، مربوط به «خرابی باتری» است. باتری اگر سالم باشد، مشکلی در سرما پیدا نمیکند اما اگر عمر مفیدش را کرده باشد، سرمای هوا خیلی راحت روی عملکردش تاثیر میگذارد. اگر هنگام سوار شدن متوجه شدید که قفل مرکزی کار نمیکند یا چراغ داشبورد روشن نمیشود، باید حدس بزنید که باتری ضعیف شده باشد. سپس اگر استارت زدید و موتور روشن نشد، کلاچ را فشار دهید و دوباره استارت بزنید. این کار را چندین مرتبه تکرار کنید چراکه ممکن است موتور روشن شود. در صورتیکه مطمئن شدید مشکل از باتری است، یا با امداد خودرو تماس بگیرید یا باید باتری به باتری کنید.
سومین
علت روشن نشدن ماشین بعد از سرد شدن، مربوط به «خرابی دینام» است. اگر مطمئن هستید که باتری ماشین سالم است اما متوجه نور ضعیف چراغها شدید، اول از همه باید دینام را چک کنید یا آنرا تعویض کنید. حتی در زمانی که باتری به باتری کردهاید اما بازهم موتور روشن نمیماند، قبل از هرچیز باید به خرابی دینام، شک کنید.
چهارمین
علت مهم در روشن نشدن ماشین در زمستان، به نامناسب بودن روغن موتور برمیگردد. همانطور که میدانید، سرما، غلظت روغن را بیشتر میکند بنابراین شاید بهتر باشد که روغن موتورهای رقیقتر استفاده کنید. به همین دلیل نیز خودروسازان در دفترچه راهنمای ماشین، به مالکان توضیح دادهاند که بهترین روغن موتور مناسب زمستان و تابستان چیست. همیشه براساس دفترچه راهنما عمل کنید و از تعویض خودسرانه روغن در سرما و گرما خودداری کنید.