ماشین لیزینگی
آیا ماشین لیزینگی را میتوان فروخت؟
بعد از نوسانات ارزی، افزایش نرخ تورم و بیثباتی اقتصادی در سالهای اخیر، توجه خریداران به طرحهای پیشفروش خودرو، بیش از پیش جلب شده است. دلیل آن هم کاملا واضح به نظر میرسد: وقتی خودرویی قیمتش چندبرابر شود، بدیهی است که قدرت خرید مشتریان به همان اندازه، بیشتر نمیشود! این یعنی خیلیها دیگر نمیتوانند بصورت نقدی، خودرویشان را خریداری کنند.
در چنین شرایطی، مشتریان به طرحهای پیشفروش، روی میآورند و مبلغی را بصورت پیشپرداخت به خودروسازان میدهند و سپس متعهد میشوند که در زمان تحویل گرفتن خودرو، مابقی قیمت خودرو را بصورت «قیمت روز کارخانه» تسویه کرده و اصطلاحا تکمیل وجه کنند. اما یکی از جذابترین روشهای پیشفروش خودرو، روش پیشفروش اعتباری یا پیشفروش اقساطی است که معمولا درمیان عموم مشتریان، آنرا با نام فروش لیزینگی ماشین میشناسند. مقاله امروز ما، درباره لیزینگ خودرو و دانستنیهای مهم آن است.
لیزینگ ماشین چیست؟
در روش پیشفروش اقساطی یا همان فروش لیزینگی خودرو، فروشنده خودرو (منظورمان خودروساز یا شرکتهای دیگر است)، مبلغی از قیمت تمامشده خودرو را بصورت تسهیلات، در اختیار شما قرار میدهد و شما نیز باید در مدت زمان مشخصی، بازپرداخت این تسهیلات را انجام دهید.
پس با این اوصاف، با کمک روش فروش ماشین لیزینگی، هم مشتریان، توانایی خرید پیدا میکنند و هم فروشندگان، میتوانند کالایشان را بفروشند و سرمایه در گردش، ایجاد کنند.
وام لیزینگ ماشین چقدر است؟
رقم دقیق برای وامهای لیزینگ خودرو وجود ندارد اما این تسهیلات، معمولا معادل 50% تا 70% قیمت خودروست که البته براساس قوانین فروشنده، ممکن است کمتر یا بیشتر از این میزان نیز باشد.
تسهیلات لیزینگی، ممکن است از طرف فروشنده، مستقیما در اختیار مشتری قرار بگیرد. البته فروشنده برای جلوگیری از هرگونه سواستفاده احتمالی، تسهیلاتش را بصورت نقدی، در اختیار مشتری قرار نمیدهد بلکه تسهیلاتش را از قیمت تمامشده خودرو، کسر کرده و سپس با قیمت باقیمانده، خودرو را به مشتری میفروشد. مشتری هم موظف است در ازای این کسر قیمت، بازپرداخت تسهیلات را انجام دهد.
اما در اکثر موارد، فروشندگان خودرو تمایل دارند که به جای خودشان، از بانکها بعنوان واسطه فروش خودرو استفاده کنند چراکه در صورت بدحسابی مشتریان، ضرر و زیان کمتری متوجه فروشنده است. ضمن اینکه بانکها، روشهای سختگیرانهتری برای تسویه حساب با مشتریان، دارند. همچنین سیستم بانکی کشور، این اجازه را به بانکها میدهد تا قبل از عقد قرارداد فروش لیزینگی خودرو، مشتریان را اعتبارسنجی کنند؛ یعنی بررسی کنند که آیا مشتری، گردش مالی قابل قبولی دارد؟ آیا معوقه بانکی دارد؟ آیا سابق چک برگشتی داشته؟ و … .
تحویل ماشین لیزینگی چگونه است؟
یکی دیگر از مزیتهای جذاب فروش ماشین لیزینگی، این است که مشتری، معمولا در بازه زمانی بسیار کوتاهی (که معمولا کمتر از دو ماه است) خودرویاش را تحویل میگیرد. در صورتیکه در روشهای پیشفروش عادی خودرو، مشتری معمولا باید شش ماه تا یکسال، برای تحویل گرفتن خودرو، منتظر بماند.
بازپرداخت وام لیزینگ چقدر است؟
شرکتهای لیزینگی برای جلب نظر مشتریان، معمولا یک «دوره تنفس» برای بازپرداخت اقساط درنظر میگیرند. دوره تنفس به این معنی است که بلافاصله بعد از عقد قرارداد، مشتری لازم نیست که بازپرداخت اقساطش را شروع کند و ممکن است این بازپرداخت، از یک الی چندماه بعد، آغاز شود.
مدت زمان بازپرداخت تسهیلات نیز، در هر شرکتی متغیر بوده و ممکن است از شش ماه تا چند سال، طول بکشد. البته دقت باشید که هرچقدر بازپرداخت اقساط، طولانیتر باشد، مبلغ کمتری را «بابت هر قسط» باید بپردازید ولی از طرف دیگر و به دلیل بیشترشدن اقساط، قیمت تمامشده بیشتری را باید برگردانید!
فروش ماشین لیزینگی قانونی است؟
همانطور که در قراردادهای پیشفروش خودرو، سند خودرو تا زمان تسویه حساب نهایی توسط مشتری، در نزد فروشنده باقی میماند، در فروش لیزینگی ماشین نیز تا زمانیکه بازپرداخت اقساط را تکمیل نکنید، سند خودرویتان در رهن باقی میماند. بنابراین اجازه نقل و انتقال سند خودرو را ندارید و نمیتوانید آنرا معامله کنید.
چه شرکتهایی مجوز فروش لیزینگی دارند؟
به هر شرکتی که ادعای فروش ماشین لیزینگی دارد، نباید اعتماد کنید! متاسفانه در سالهای اخیر، شرکتهای کوچک و بزرگ زیادی، بدون داشتن مجوز فروش خودرو، تاسیس شدند. پس از جذب سرمایه مشتریانشان، اقدام به کلاهبرداری از آنها کردند. اما سوال اصلی اینجاست که به کدامیک از شرکتهای لیزینگ میتوان اعتماد کرد؟
در جواب این سوال، باید بگوییم که برخی از شرکتهای لیزینگ خودرو، زیرمجموعه خودروسازان هستند.مانند: لیزینگ ایران خودرو، لیزینگ رایان سایپا، لیزینگ بهمن و غیره. همچنین برخی دیگر از این شرکتها وابسته به بانکهای دولتی یا خصوصی کشورمان هستند مانند: لیزینگ ملت، لیزینگ توسعه تعاون و … . این دو گروه از شرکتهای لیزینگ، قابل اعتمادترین شرکتها خواهند بود.