بلبرینگ در خودرو

نقش بلبرینگ در خودرو چیست

در کلیه وسایلی که قطعه یا قطعاتی چرخان دارند، استفاده از ابزاری موسوم به بلبرینگ می‌تواند تأثیر عمیقی روی کاهش اصطکاک اجزای درگیر، کاهش صدا و البته نرمی حرکت داشته باشد. این قطعه در خودروها چیزی فراتر از یک انتخاب هستند. چراکه بخش‌های مختلف خودرو به بلبرینگ نیاز مبرم دارند.

عملاً در هر بخشی از خودرو که قطعه یا قطعاتی در حال چرخش باشند، به طور حتم از بلبرینگ استفاده می‌شود. بلبرینگ در ظاهر قطعه‌ای ساده با دایره حرکتی محدود است. دو حلقه تو در تو که توسط ساچمه‌های مستحکم به یکدیگر متصل شده‌اند. این دو حلقه نیروی چرخشی وارده را به آرامی و یکسان به چرخش درمی‌آورند. مهم‌ترین نقش آن در بخش چرخ خودرو یعنی یکی از بزرگ‌ترین قسمت‌های چرخان این وسیله نقلیه است. بروز مشکل عملکردی در انواع بلبرینگ می‌تواند تأثیر مستقیمی روی کیفیت سواری داشته باشد. در بدترین حالت خرابی این قطعه می‌تواند مشکلات ایمنی خطرناکی را نیز برای راننده و سرنشینان فراهم کند. این نکته برای خرید مطمئن خودروهای دست‌دوم نیز باید مدنظر مشتریان قرار بگیرد.

نشانه‌های خرابی

از جمله اولین نشانه‌های خرابی بلبرینگ می‌توان به بروز سر و صدا در هنگام پیچیدن، سربالایی و سرپایینی درون چرخ‌ها اشاره کرد. در صورت بدتر شدن اوضاع، حرکت چرخ‌ها ناموزون، لق زدن و با تکان‌های شدید همراه خواهد شد؛ اما خرابی این قطعه تنها محدود به این اتفاقات نیست. قفل کردن ناگهانی چرخ‌ها یکی از نشانه‌های شایع اختلال در کارکرد بلبرینگ است. بدترین اتفاقی که می‌تواند برای یک خودرو با بلبرینگ خراب رخ دهد، کنده شدن و از جا درآمدن چرخ خودرو است.
کارشناسان حرفه‌ای می‌دانند که بروز نشانه‌ها روی چرخ خودرو، دلیلی بر بدتر شدن اوضاع است. درواقع حرفه‌ای‌ها می‌توانند قبل از اتفاقاتی که پیش‌تر توضیح دادیم، خرابی بلبرینگ را تشخیص بدهند. اولین نشانه‌ای که البته تنها رانندگان دقیق می‌توانند آن را حس کنند، لرزش نامتعارف فرمان در مسیرهای مستقیم است. این لرزش ملایم و آهنگی نامنظم دارد. به همین دلیل است که کشف آن معمولاً کار آسانی نیست.

از نشانه‌های دیگر شنیدن صدایی خاص است، این صدا اولین نشانه از خرابی بلبرینگ به حساب می‌آید.

تبعات ناشی از خرابی بلبرینگ

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، خرابی بلبرینگ می‌تواند سطوح مختلفی از اثرات جانبی را در پی داشته باشد. از سر و صدای آزاردهنده تا جدا شدن چرخ از محور اتصالی خود. با این حال یکی از اصلی‌ترین اتفاقاتی که بعد از خرابی این قطعه رخ می‌دهد، پدیده لاستیک‌سایی است. به این صورت که بخشی از لاستیک خودرو به دلیل نامتوازن بودن چرخش، بیشتر درگیر می‌شود و به مرور میزان اصطکاک آن افزایش پیدا می‌کند. این روند در ادامه منجر به سابیدن شدن نامنظم بخشی از سطح لاستیک می‌شود.
در یک اتفاق نادر، خرابی این قطعه می‌تواند منجر به ترکیدن لاستیک نیز شود. البته این اتفاق در این مورد ارتباطی به لاستیک‌سایی ندارد. درواقع حرارت بالایی که بلبرینگ خراب ایجاد می‌کند، به سطح لاستیک منتقل می‌شود و در فصول گرم باعث تشدید گرما می‌شود که این امر لاستیک را در معرض خطر ترکیدن قرار می‌دهد.

راه‌های جلوگیری از خرابی بلبرینگ

ترس به خودتان راه ندهید. بلبرینگ‌ها به سادگی خراب نمی‌شوند. درواقع در صورت استفاده غلط و عدم رسیدگی می‌توانند برای راننده مشکلاتی را ایجاد کنند. با این حال کارشناسان توصیه می‌کنند با اجرای روش‌های زیر می‌توانند عمر طولانی را برای بلبرینگ خودروی خود به ارمغان بیاورید.
هیچ‌گاه با سرعت بالا از روی دست‌اندازها عبور نکنید. این رفتار فشار ناگهانی را به حلقه بلبرینگ وارد می‌کند که کیفیت آن را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

هیچ‌گاه روی دست‌اندازها ترمز شدید نگیرید. توقف چرخ در حالی که ناگهان سطح ارتفاع چرخ تغییر می‌کند نیز می‌تواند عمر این قطع را شدیداً کاهش دهد.

به صورت میانگین هر 7000 کیلومتر بلبرینگ‌ها را چک کنید تا از سلامت عملکرد آنها اطمینان حاصل کنید. این کار را توسط کارشناسان مجرب و در مراکز مجاز انجام دهید.