وحشت بانکهای اروپایی از بحران روسیه و اوکراین
به گزارش خبرنگار مهر به نقل از راشاتودی، بانکهای اروپایی نگران این هستند که سیستم پرداختی که آنها را به روسیه متصل میکند، قربانی بحران جنگ روسیه با اوکراین شوند.
بانکها قطع ارتباط احتمالی روسیه از سوئیفت را به عنوان یک “بمب اتمی” برای صنعت توصیف میکنند زیرا از بازپرداخت بدهیهای این کشور جلوگیری میکند.
بر اساس تحقیقات جی پی مورگان، بانکهای اروپایی با زیرمجموعههای روسی بیشتر در معرض خطر محدودیتهای اقتصادی ناشی از تحریم هستند. این مطالعه نشان میدهد که تعداد معدودی از وامدهندگان به روسیه در هلند و فرانسه در معرض خطر بیشتری هستند.
دادههای بانک تسویه حسابهای بینالمللی نشان میدهد که بانکهای ایتالیایی و فرانسوی هرکدام حدود ۲۵ میلیارد دلار مطالبات معوق از روسیه در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱ داشتند. این در حالی است که بانکهای اتریشی ۱۷.۵ میلیارد دلار و بانکهای آمریکایی حدود ۱۴.۷ میلیارد دلار بدهی از روسیه داشتند.
دادههای بانک تسویه حسابهای بینالمللی نشان میدهد که از زمانی که ایالات متحده و اتحادیه اروپا تحریمهای ضد روسیه را در سال ۲۰۱۴ اعمال کردند تعداد بانکهای خارجی که با روسیه مبادلات مالی دارند به نصف رسیده، این در حالی است که سیستم پرداخت بینالمللی SWIFT در پاسخ به تماسهایی که روسیه دریافت کرده بود، از بررسی حذف روسیه از خدمات سوئیفت خود خودداری کرده بود.
با این حال، تهدید مجدد برای حذف روسیه از شبکه پرداختی که انتقالات مالی جهانی را انجام میدهد و توسط بیش از ۱۱۰۰۰ مؤسسه مالی در بیش از ۲۰۰ کشور استفاده میشود (سوئیفت) نگرانی اصلی بانکهای بین المللی است.
به گفته یان پیتر کرانن، کارشناس امور مالی در دانشگاه گوته فرانکفورت و مشاور وزارت دارایی آلمان، پیامدهای کوتاه مدت چنین تحریمهای علیه روسیه مبهم است و ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد.
او گفت که این امر در درازمدت میتواند به ایجاد یک مکانیسم موازی منجر شود که «یک ضرر برای سیستم مالی جهانی باشد که با از بین رفتن هزینههای فرصت، درگیریها و تنشهای مالی را در ادامه راه تسهیل میکند».
هاینریش اشتاینهاوئر، که نماینده وام دهنده بانکهای آلمانی در مسکو است، توضیح داد که چنین اقدامی با ممنوع کردن پرداختهای مالی روسیه، معادل یک برنامه غول پیکر بخشودگی بدهی به این کشور خواهد بود. او آن را «نوعی بمب اتمی» توصیف کرد و گفت: «برای بسیاری از بانکهای اروپایی این یک فاجعه است. البته برای بانکهای ایالات متحده کمتر، زیرا روابط اقتصادی کمتری با روسیه دارند.
جاناتان ماس نیز خاطرنشان کرده است که ممنوعیت تجارت اوراق قرضه روسیه در بازار ثانویه به این معنی است که دارندگان اوراق قرضه روسیه ممکن است مجبور به فروش اوراق خود شوند.
یک منبع دیگر گفت: بانکهای اروپایی مخالف گنجاندن اوراق قرضه روسیه در بسته تحریمی هستند.